Gode forbilder er gull
14.01.2019 Forfatter: Gunn Kvalsvik

Etter en badeulykke som 20-åring, ble Birgit Skarsteins liv snudd opp ned. I stedet for å omfavne sorgen over det som ikke ble, valgte hun å ta grep. Det har hun høstet flere medaljer og priser for, den siste for en knapp uke siden.

Ett av de første intervjuene jeg gjorde som redaktør for medlemsmagasinet til Personskadeforbundet LTN, var med Birgit Skarstein. Dette var høsten 2013.

Drøye fem år senere, er hun på alles lepper. Fordi hun er kåret til årets kvinnelige idrettsutøver, men kanskje like mye fordi hun snakker om livet med nedsatt funksjonsevne på en forbilledlig måte.

En sterk historie

Da Skarstein ble portrettert i medlemsmagasinet satt hun som forbundets representant i Unge funksjonshemmede. Jeg kan fremdeles huske det levende åpne ansiktet som møtte meg i døren da jeg kom hjem til henne i leiligheten hennes sentralt i Oslo.

Det var ikke bare ansiktet til Birgit Skarstein som var åpent, hun fortalte også uten filter om ulykken hun var rammet av. Levende snakket hun om oppturer og nedturer etter den dramatiske badeulykken i Thailand.

Her er den, slik hun fortalte meg hendelsen, i korte trekk….

«I en badeulykke, da hun var 19 år, ble beinet hennes revet av. To operasjoner ble gjennomført i et forsøk på å sy det på plass igjen. Da tilstanden ble definert som stabil, ble hun sendt hjem til Norge – der hun gjennomgikk totalt 16 operasjoner i et forsøk på å rekonstruere beinet. Under ett av inngrepene ble det brukt epidural, for å bedøve ryggen. Dagen etter mistet Skarstein gradvis evnen til å bevege beina, en tilstand som skulle vise seg å bli permanent. Hun ble rett og slett lam fra livet og ned».

10 år senere

Jeg intervjuet Birgit Skarstein fem år etter ulykken. Allerede da formidlet hun distanse til hendelsen og kommuniserte fremtid.

Hun var da, som nå, aktiv idrettsutøver, og stryken bak hennes ønske om å bli Norges første statsoverhode i rullestol – var troverdig. Jeg trodde rett og slett på henne. At hun kom til å få til mye.

Siden den gangen har jeg fulgt med på Birgit Skarstein. Hun har dukket opp ved flere anledninger. Uttalt seg i politiske saker, blant annet som innvalgt bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet. Hun var også gjest hos Fredrik Skavland og hans program Først og sist. Men selvsagt, mest av  alt har hun markert seg som toppidrettsutøver innen roing og som skiløper. På nasjonalt og internasjonalt nivå.

Utmerkelser for hennes innsats har ikke latt vente på seg. Skarstein har fått menneskeverdighetsprisen, og nylig ble hun idrettsgallaens dronning da hun mottok prisen for årets kvinnelige idrettsutøver sist helg.

Et godt forbilde
I forbindelse med prisen som årets kvinnelige idrettsutøver har det vært intervjuer. Mange intervjuer. En modig Skarstein har valgt å dele opp- og nedturer med hele det norske folket. Hun har fortalt hvordan hun har blitt avvist ved utesteder fordi hun er rullestolbruker, og hvordan mennesker snakker til henne med babyspråk.

Det som har gjort sterkest inntrykk på meg er likevel hennes evne til å uttrykke hvor viktig verdighet er. Skarstein vil ikke at folk skal synes synd på henne. Vil ikke at hun kun skal defineres som rullestolbruker og handikapet. Hvorfor skal de det, og hva hjelper det?, sier hun.

Jeg heier på Birgit Skarstein, er stolt over at hun er medlem hos Personskadeforbundet LTN og så gleder jeg meg til hun skal bli landets statsminister.